Tom & Ellen

door

in

De open brief voor alle Nielenaren en sympathisanten van uittredend burgemeester Tom de Vries en de nieuwe burgemeester Ellen Brits.

Het lokaal bestuur van Edegem heeft mij vanavond aangesteld als nieuw algemeen directeur van hun gemeente vanaf 2 mei. Dat gebeurde na een pittige procedure via een extern bureau, waarbij ik als beste kandidaat uit de selectierondes kwam.

Het is een hele eer en een ongelooflijk boeiende nieuwe uitdaging om met het bestuur en de nieuwe collega-ambtenaren te bouwen aan het Edegem van morgen.

Deze keuze betekent echter dat ik, met pijn in het hart, tegelijkertijd ook afscheid zal nemen van mijn taak als burgemeester op 2 mei. Daarmee komt er begin mei een eind aan mijn 24-jarige inzet in het Nielse schepencollege: 12 jaar als schepen, daarna bijna 12 jaar als burgemeester.

Ik heb mijn Nielse taken met ongelooflijk veel passie en plichtsbesef gedaan. De gemeente was steeds mijn absolute prioriteit, ook al ging dat ten koste van familie, gezin, vrienden, gezondheid… Ik ben bijzonder dankbaar voor de vele fijne mensen die ik mocht leren kennen en met wie ik mocht samenwerken, bij onze ambtenaren, de hulpdiensten, in de politiek en vooral in ons team!

Dit jaar word ik 50 jaar. Het is een kantelmoment in mijn leven en loopbaan. Daarbij maakte ik de afweging of het niet tijd was om iets anders te gaan doen, onze teamleden extra kansen te geven en de kennis en ervaring die ik de afgelopen decennia heb opgebouwd op een andere wijze in te zetten.

Ik begrijp dat dit als een verrassing komt. Er is nooit een ideaal moment om te vertrekken. Maar ik wens me ook niet vast te klampen aan mijn zitje. Dit vertrek is meteen ook een ideaal moment om een nieuwe generatie te lanceren. Ik heb het volste vertrouwen in ons Team Burgemeester en Ellen Brits als nieuwe burgemeester. Ze is een talent, die ook al 5 jaar ervaring heeft als schepen. Ik geloof in haar en weet dat ze de taak van burgemeester met veel inzet en kwaliteit gaat doen. Voor Niel is het ook een unieke gebeurtenis: de gemeente krijgt met Ellen voor het eerst in de geschiedenis een vrouwelijke burgemeester.

Ik zal haar ook met veel raad bijstaan en helpen waar ik kan. Ik ben niet helemaal weg, tenslotte blijf ik een rasechte Nielenaar, blijf ik in mijn geliefd Niel wonen en zal ik altijd fan zijn van onze gemeente, onze nieuwe burgemeester en ons Team.

“Het is een hele eer voor mij om Tom te mogen opvolgen als burgemeester. Ik ben het ganse team dankbaar voor het vertrouwen. We gaan de komende tijd hard werken om alle dossiers zo goed mogelijk over te dragen. Iemand als Tom vervangen is niet gemakkelijk, maar ik ga me voor de volle 100% smijten en mijn uiterste best doen. Niel is een prachtige gemeente om in te wonen en te leven. Ik wil er elke dag voor gaan om onze mooie gemeente, waar ik geboren en getogen ben, nog beter te maken.”

De nieuwe Burgemeester Ellen Brits

Ellen Brits (32) is een rasechte Nielse. Ze woont samen met Tom en is mama van Mon (1,5 jaar). Geboren en getogen in de Landbouwstraat, liep ze school in de Sint-Hubertusschool achter de hoek.

Ellen studeerde politieke wetenschappen en nadien politieke communicatie aan de UAntwerpen en werd schepen in Niel in 2019. Ze komt echt uit het Nielse verenigingsleven, ze was voordien jarenlang voorzitster van de Nielse Concertband. Door haar voordracht wordt ze de eerste vrouwelijke burgemeester van Niel.

Tom.