20 jaar ‘tomeloze’ inzet voor Niel

Burgemeester Tom De Vries, toen 26 jaar oud, werd begin januari 2001 schepen. Hij is vandaag 20 jaar actief in de Nielse politiek. Een terugblik.

Tom De Vries – 2021

Tom werd politiek actief in 1997. Samen met enkele vrienden, jong aanstormend blauw talent, zette Tom zijn schouders onder Jong VLD in Niel. Om weer schwung te geven aan Niel. Om komaf te maken met het label ‘margi-niel’. Niel was toen nog het lelijke eendje van de Rupelstreek.

Op 8 oktober 2000 werd Tom De Vries voor het eerst verkozen. Begin januari 2001, vandaag 20 jaar geleden, werd Tom meteen schepen. De jongste schepen ooit in Niel.

Na 12 jaar als schepen werd Open VLD bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012 de grootste partij in Niel. Tom De Vries werd burgemeester.

Eind maart 2014 won Tom, samen met Joost Claessens en Marijke Brits, ‘De Slimste Gemeente’ op Vier. Niel kreeg als ‘beloning’ een onvergetelijk fijn ‘frietfeest’ cadeau. (En die Paasmaandag in 2014 ook heel mooi en warm weer.)

Er is de voorbije 20 jaar heel veel veranderd. Er kwam e-mail, sociale media, corona…

En veel meer taken en bevoegdheden voor de gemeenten, voor heel wat nieuwe uitdagingen van deze tijd. De wereld weer opbouwen na corona zal voor elke overheid een hele klus worden.

Elke bevoegdheid is boeiend én een leerschool. Want je kan met elke bevoegdheid mee bouwen aan een beter, aangenamer en warmer Niel. Zo bouwden we de voorbije jaren de buitenschoolse kinderopvang uit, met de bevoegdheid Sport groeide Niel Plage. Vele straten werden mooier en veiliger heraangelegd, aan de sporthal kwam er een mooie speeltuin…

Als we terugblikken, mogen we tevreden zijn. Niel is er, de voorbije twintig jaar, sterk op vooruit gegaan. Open VLD Niel had altijd een sterk team, met veel (nieuw) én jong politiek talent. Bij elke verkiezing sinds 2000 werd Open VLD door de Nielse kiezers ook beloond voor het harde werk.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, op 14 oktober 2018, kreeg Tom De Vries maar liefst 1.947 voorkeurstemmen achter zijn naam. Een onverhoopt mooi én sterk resultaat. Meer dan een op vier van alle kiezers gaf een stem aan onze burgemeester.

Burgemeester mogen én kunnen zijn is een veeleisende én soms moeilijke taak. Maar burgemeester zijn is ook het mooiste mandaat. Het is een voorrecht om burgemeester te mogen zijn. Heel dicht bij je kiezers, de Nielenaren.

Al is politiek ook een ploegsport, ‘teamwork’. Een gemeente besturen, doet de burgemeester niet alleen. Teamwork can make the dream work. De burgemeester, Tom, is de kapitein van dat team.

U kan én mag ook de komende jaren op ons én onze burgemeester blijven rekenen. Elke dag opnieuw. De tocht (en de taak), is (soms) moeilijk. Onze gids, onze burgemeester, onzen Tom, is ervaren. 

Bedankt Tom, voor die al 20 jaar tomeloze inzet, in én voor Niel. Elke dag opnieuw.